În perioada 23 - 24 iulie 2024, la Chișinău, a avut loc o Masă rotundă privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor în Republica Moldova, organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) în cadrul Proiectului Uniunii Europene „Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Georgia, Moldova și Ucraina” (EU4IP). Evenimentul a reunit peste 40 de participanți în format fizic și o audiență online substanțială, provenind din diverse sectoare ale industriei culturale și creative, precum și din rândul autorităților naționale și internaționale.

Scopul principal al mesei rotunde a fost facilitarea unui dialog deschis și constructiv între diferitele părți interesate în domeniul dreptului de autor și al drepturilor conexe, pentru a identifica soluții și bune practici în materie de gestiune colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe, cu accent pe stabilirea, colectarea, repartizarea și plata remunerațiilor titularilor de drepturi, având drept scop implementarea recomandării Comisiei Europene din Pachetul de extindere pentru 2023 și anume: îmbunătățirea gestionării colective a drepturilor pentru a garanta plata adecvată a redevențelor.

Pe parcursul a două zile de comunicări și discuții intense, participanții au analizat legislația și practicile Uniunii Europene și Republicii Moldova în domeniul drepturilor de autor, sub coordonarea experților europeni Karol Kościński și Laurențiu Oprea.

„Acest eveniment este o oportunitate de a aduce la aceeași masă toate părțile interesate pentru a găsi soluții eficiente și echitabile în gestiunea colectivă a drepturilor de autor,” a declarat Aurica Butnari, manageră pe programe de dezvoltare economică în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Prima zi a conferinței a fost marcată de prezentări detaliate privind cadrul regulator și practicile internaționale și naționale. „Este esențial să înțelegem și să adoptăm cele mai bune practici europene în gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe pentru a proteja și încuraja creativitatea și inovația,” a subliniat Eugeniu Rusu, Directorul general al AGEPI, în cadrul evenimentului.

Discuțiile au inclus aspecte esențiale cum ar fi rolul și responsabilitățile diferitelor părți interesate în asigurarea unei gestiuni colective eficace, stabilirea remunerațiilor și provocările în colectarea și repartizarea acestora.

A doua zi a adus în prim-plan dezbateri concentrate asupra diverselor tipuri de drepturi care se gestionează exclusiv prin intermediul unei organizații de gestiune colectivă (OGC), inclusiv retransmiterea prin cablu, comunicarea publică și împrumutul public. Particularitățile fiecărui tip de drept au fost analizate în detaliu, iar participanții au venit cu recomandări pentru îmbunătățirea sistemului actual. „Experiențele și modelele de gestiune din statele membre ale Uniunii Europene oferă un ghid valoros pentru implementarea unor practici similare în Republica Moldova,” a explicat Karol Kościński, expert în dreptul de autor și mass-media din Polonia.

Expertul în drepturi de autor din România, Laurențiu Oprea, a subliniat importanța colaborării internaționale: „Colaborarea și schimbul de bune practici sunt importante pentru a dezvolta un sistem eficient și transparent de gestiune colectivă a drepturilor de autor în Moldova.”

Conferința s-a încheiat cu formularea unor concluzii și recomandări pentru etapele viitoare, subliniind necesitatea unei colaborări continue între toate părțile implicate pentru consolidarea unui cadru legislativ și practic eficient în domeniul drepturilor de autor și drepturilor conexe în Republica Moldova.

„Ne angajăm să consolidăm cooperarea în domeniul gestiunii colective a drepturilor de autor și suntem foarte recunoscători pentru interesul manifestat de către părțile interesate și schimburile fructuoase din ultimele două zile. Cu sprijinul Rețelei UE de Proprietate Intelectuală (EUIPN), vom continua să împărtășim cele mai bune practici europene cu partenerii noștri din Republica Moldova”, a menționat Ibon Ormazabal, liderul Proiectului EU4IP.

Menționăm că evenimentul este în concordanță cu prioritățile Politicii Europene de Vecinătate și angajamentele Republicii Moldova în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova și se raliază negocierilor de aderare la UE în domeniul drepturilor de autor și drepturilor conexe. Protecția și utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală sunt fundamentale pentru crearea unui mediu favorabil inovării, creativității și liberei concurențe, ridicând nivelul de atractivitate a investițiilor pentru dezvoltarea economică și culturală a Republicii Moldova.

Proiectul EU4IP reprezintă un instrument important de susținere a eforturilor Georgiei, Moldovei și Ucrainei de a se integra în Uniunea Europeană, oferind suport tehnic și expertiză pentru a crea un sistem de proprietate intelectuală solid și armonizat cu normele europene. Acesta are o durată de 4 ani și un buget total de 4 milioane de euro, cofinanțat de către Comisia Europeană (2,8 milioane euro) și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) (1,2 milioane euro).

https://agepi.gov.md/ro/news/dialog-constructiv-la-chi%C8%99%C4%83u-mas%C4%83-rotund%C4%83-privind-gestiunea-colectiv%C4%83-drepturilor-de-autor-%C3%AEn 

                

    ANPFI

    ANPFI - Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți este Organizație de Gestiune Colectivă a drepturilor conexe care a fost înregistrată la Ministerul Justiției al Republicii Moldova în data de 21.09.2015.

    Подробнее

    CONTACTE

    MD-2012, Chisinau,
    str. Mitropolit Bănulescu Bodoni nr. 45, bir. 316
    +37379553321
    anpfi.md@gmail.com